Skriv dig op og download guiden som PDF
Så får du flere gode guides løbende og gratis adgang
til salary i 3 måneder, straks vi går live.

Guiden her er skrevet til iværksættere, startups og små virksomheder, der ikke har uanede ressourcer til at ansætte de rigtige folk.Uden de rigtige ansættelser eller med for mange af de dårlige får du aldrig succes med din virksomhed. Guiden giver dig fem konkrete råd om, hvordan du ansætter dig til succes.

De rigtige og forkerte ansættelser er det, som gør forskellen på succes og fiasko. Du skal derfor bruge meget tid på at sammensætte dit team og ikke mindst holde kvaliteten oppe til enhver tid.

1) Hyr og fyr hurtigt

Selvom det måske kan lyde counter-intuitivt, så kan det koste din virksomhed mange penge, hvis ikke du ansætter i tide og udnytter de potentialer, som ligger for dine fødder. Derfor skal du stræbe efter at opbygge en økonomi, der kan bære nyansættelser, eller være klar til at få penge udefra. Lige så stor en omkostning, det kan være ikke at ansætte rettidigt, mindst lige så stor en omkostning kan det være, at du har ansat den eller de forkerte mennesker på dit team. Du skal derfor være klar til at fyre hurtigt, når enten kemien eller resultaterne udebliver. Den klart største omkostning, som jeg har haft igennem tiden i mine virksomheder, har været personer, der ikke har levet op til deres stilling. 

2) Evnen til at tilpasse sig er vigtigere end CV

Mange fokuserer på at ansætte folk med et godt, langt CV, men ofte er det vigtigere, at folk har den rette indstilling og viljen til at lære nyt. Har folk evnen til at tilegne sig ny viden, kan det være vejen frem for iværksættere, der ikke altid har økonomi til at ansætte personer med mange års erfaring inden for netop det felt, de ansætter indenfor. Det er klart, at det tager noget tid at oplære folk til arbejdsopgaver, de ikke har for vane at udføre, men det ændrer ikke på, at man med tiden kan få en stærk nøgleperson på teamet.

3) Ansæt selv, men benyt dig gerne af rekrutteringsbureauer

De bedste ansættelser, jeg har gjort igennem tiden, er sket i situationer, hvor jeg selv har set et potentiale i en person, der derefter igennem sin ansættelse er vokset med opgaven. At du selv skaber kontakten er derfor en god metode til at udvide dit team. Det er ikke udelukket, at du kan bruge rekrutteringsfirmaer, men for mindre virksomheder kan det være for dyrt og omkostningstungt. Du kan derimod selv opsøge potentielt nye ansatte igennem søgninger på LinkedIn efter de kompetencer, du ønsker, eller igennem dit netværk. Over tid, når du har opbygget et stærkt brand omkring din virksomhed, skal du gøre det let for folk at søge job hos dig – også selvom du pt. ikke ansætter.

4) Byg en stærk kultur

Ansatte kommer og går, men hvis du har en stærk kultur, kan du bygge videre på den og skabe bedre resultater. Det er dyrt for virksomheder, hvis de hele tiden skal ansætte og fyre, og folk skifter job. Derfor skal du pleje dine ansatte og sørge for, at de bliver dygtigere og får et stærkt sammenhold.

5) Du skal kunne drikke en øl

Når du har en person til jobsamtale, så spørg dig selv, om du vil kunne drikke en øl med vedkommende. Det sociale er trods alt en afgørende faktor for, at man er alignet i sine ting. Her er eksemplet med at drikke en øl sammen en god indikation af, om man klinger godt.

6) Bonus – sådan bygger du et A-team

Et A-team præsterer bedre, og din virksomhed kan køre mere selvstændigt, uden at du skal være nede i alle detaljerne. Derfor er det vigtigt, at hver person, der kommer til teamet, kan bære nogle gode vaner med sig, så teamet forbedrer sig. Her har jeg igennem tiden lært, at en af de vigtigste egenskaber er, at folk kan handle proaktivt. At de selv kan foregribe problemer og udtænke løsninger, før det er for sent. De skal altså handle aktivt i forhold til markedets udvikling og løbende forbedre virksomheden. Det er klart, at hvis du selv er involveret i alle processer, så kan du lettere kontrollere dem, men det er trods alt stærkere og mere skalerbart, hvis folk selv kan påtage sig dette ansvar.

Afrunding
Jeg håber, at du er blevet en smule klogere på ansættelser og mere bevidst om, hvor vigtigt det er både at ansætte og fyre rettidigt.

Har du brug for en lettere og billigere måde at håndtere løn for dine ansatte, kan du læse mere om Salary på www.salary.dk.

Kategorier: Guide